Köyümüz

TARİHÇE

Köyümüz OĞUZ boylarından BEYDİLİ Aşiretlerinden olduğu, Sivas`ın Hafik ilçesine bağlı BEYDİLİN köyünden ayrılarak Anlatılanlara göre, yaklaşık 1700/1730 yılları arasında, Kır Ali ve Haroğ Koca adındaki iki göçmen aileleri, eşya ve hayvanlarıyla birlikte. Tokat yöresinde Osman beyle karşılaşırlar, gelin sizi güzel bir yere yerleştireyim, komşu olur geçiniriz diye şu an Çırdak köyündeki çeşmenin olduğu yere yerleşim yeri olarak kurulmasını ister. Bir süre sonra biz burada ibadetimiz rahat yapamayız diye. Arabacı Musa köyünden ileri gelen bir kişi ile dert yanarlar o kişi de şu ileride bir seküce yerim var, oraya yerleşin” der. Bu iki göçmen buraya gelir, Rumlardan kalma çeşmeyi ve Bulgur sokusunu bulunca yerleşirler. Köyün adını “SEKÜCEK” korlar. Daha sonra Çapak, Gölcük, Hubyar ve Yeni köy den gelenler buraya yerleşmişler. Sekücek köyü o dönem Sivas Yıldızeli İlçesin baglıdır. Şu an Tokat Yeşilyurt ilçesine baglı Sekücek köyü ilçeye 7 km uzaklıktadır. Köyün yerleşim yeri yüksek olduğundan kışları sert geçer. Köyde halk tarım ve hayvancılıkla geçinir. Ancak bu iki kaynak yeterli değildir. Topraklar verimsiz az ve sulanamaz durumdadır. Hayvancılık ise mera azlığından ailelere yeter durumda yapılmamaktadır. Köyün nüfusunun çoğu ekonomik nedenlerden dolayı köyden büyük kentlere göç etmiştir.

 


TÜRBE

Köyümüzde ETNEHASAN türbesi vardır, Hubuyar’dan geldiği biliniyor ama hangi yıllar arasında yaşadığı bilinmiyor. Bir çok çevre köylerden ziyarete gelirler. Büyüklerime sormama rağmen hala olumlu bir sonuç alamadım.

 


KÜLTÜR

1970 yılına kadar GİYİM Bayanlar: üç peş işlemeli gömlek yakalık baş örtüsü kırmızı üzerine böbrek dilimli veya yuvarlak siyah baskı,kadınlar fes giyer kızlarsa fessiz saçbagı denilen boncuk takınırlar ,önde önlük belde saçaklı kuşak üstüne arka bağ denilen bağ takılırdı boncuk işlemeli, don iki parçadan oluşur bir bölümü kumaş diger bölümü bez ganelde şehire gidilirken bürük örtünürlerdi,bir yabancı gelince yüzünü sarar göstermazlerdi sadece gözleri görünürdü. Erkekler: Başlarına kasket giyerler özel günler için gençler terlik denilen işlemeli püsküllü terlik takarlar başlarına,kumaşdan yapılma yalek beyaz bez üzerine işlemeli gömlek pantolon yarina şalvar ayakta dolak veya yün örme çorap giyerlerdi.

 


YEMEKLER

Beyaz lahanadan yapılan bat, kül gömbesi çörek, ekmek aşı örnek verilebilecek yemeklerimizdendir.

 


COĞRAFYA

Tokat iline 64 km, Yeşilyurt ilçesine 7 km uzaklıktadır.

 


İKLİM

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

 


EKONOMİ


Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

 


ALTYAPI

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır, kanalizasyon şebekesi Vardır. PTT şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.